7 vinkkiä hydraulisten momenttivääntimien turvalliseen käyttöön

Hydraulisia momenttivääntimiä käytettäessä on erittäin tärkeää huomioida työturvallisuus vahinkojen minimoimiseksi. Kokosimme alle seitsemän vinkkiä kuinka voit heti parantaa työturvallisuutta.

Tarkista väännin ennen käyttöä

Ennen hydraulisen momenttivääntimen käyttöä kohteessa, tulee varmistaa laitteen toimivuus. Väännin tulee tarkistaa ulkoisesti vaurioilta ja vääntimen sykli olisi suositeltavaa ajaa lattialla läpi toimivuuden varmistamiseksi. Hydraulipumppu ja letkut on myös syytä tarkistaa vaurioilta. Hydrauliöljyn tulee päästä liikkumaan esteettömästi, eikä öljyä saa vuotaa mistään.

Momenttivääntimen käsittely

Asianmukainen hydraulivääntimen käsittely on tärkeää työn tehokkuuden ja turvallisuuden kannalta. Älä koske vääntimeen väännön aikana, jos mahdollista. Tilanteissa, jossa momenttiväännintä on tuettava, on tuentaan käytettävä erikseen kiinnitettävää turvakahvaa.

Käytettävät voimahylsyt

Tarkista aina, että voimahylsyt ovat ehjiä. Haljenneita tai pahasti kuluneita voimahylsyjä ei tulisi käyttää. Varmista myös, että mutteri ja voimahylsy sopivat täydellisesti yhteen. Älä käytä metrisiä ja tuumaisia hylsyjä tai muttereita ristiin. Muista pitää turvaväliä hylsyyn kiristyksen aikana, jos mahdollista, äläkä seiso suoraan vääntimen takana.

Kalibrointi

Kiristysten toistotarkkuuden ylläpito vaatii säännöllistä momenttivääntimen kalibrointia. Hydraulisia momenttivääntimiä suositellaan kalibroitavan kerran vuodessa. HYTORC MXT+ hydraulivääntimeen on lisätty syklilaskuri, jonka avulla pystyt seuraaman laitteen syklejä ja pysymään ajan tasalla huoltojen ja kalibrointien kanssa. Muista myös hydraulipumpun painemittarin kalibrointi.

Vastavoimajalka

Vastavoimajalkaa käytettäessä on tuki otettava aina niin, että hydrauliväännin pysyy mahdollisimman suorassa. Vinossa otettu tuki lisää vääntimen sivuttaiskuormitusta mikä heikentää kiristystarkkuutta ja lisää vääntimen kulumista. Älä koskaan koske vastavoimajalkaan kiristyksen aikana. Vastavoimajalkaa ei saa hitsata tai muullakaan tavoin muokata! Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Haitor Oy:n henkilökuntaan ja selvitetään yhdessä paras ratkaisu kohteeseen.

Tutustu myös HYTORC Washer aluslevyyn, jonka kanssa vastavoimajalkaa ei tarvita lainkaan.

Momenttialue

Hydraulisia momenttivääntimiä tulee käyttää vain käyttöalueen arvoilla. Älä koskaan ylitä (tai alita) näitä arvoja. Valtaosa työstä olisi suositeltavaa suorittaa korkeintaan 80% maksimimomentista, näin laite kestää pidempään. Väänninkohtaisesta momenttitaulukosta voi tarkistaa kuinka paljon painetta tarvitaan, että haluttu momentti saavutetaan. Uusi HYTORC Vector pumppu on varustettu automaattisella hydraulipaineen asetannalla.

Työvaatetus

Käytä aina asianmukaisia työvaatteita. Hydraulisten momenttiavaimien kanssa vähintään suojalasit ja työkäsineet ovat käytön edellytys.

Lisää työturvallisuudesta löydät HYTORCin sivuilta.

Haitor Oy tarjoaa työturvallisuuteen liittyviä koulutuksia. Ota yhteyttä sähköpostilla tai soittamalla ja sovitaan työturvallisuuskoulutus myös teille.

+358 10 320 6400

Haitor@haitor.com